Corpul ceresc cel mai apropiat de Terra

I: Care este cel mai apropiat corp ceresc de Terra? Luna? Sau exista niste asteroizi mai apropiati?

R: Depinde cum punem problema. In mod constant Luna se afla cel mai aproape de Pamant distanta ei fata de Pamant variand intre 356.400 km si 406.700 km. Ocazional insa si alte obiecte se apropie de Pamant la distante mai mici decat Luna. Unele din aceste apropieri sunt intr-o oarecare masura repetitive desi nu in mod exact, adica acelasi obiect se poate apropia periodic de Pamant atunci cand orbitele sunt relativ apropiate si perioadele de revolutie sunt cumva sincronizate dar apropierile nu vor fi de multe ori similare ca si distanta si pozitie. Este vorba de o intreaga clasa de obiecte numite Near Earth Objects (NEO) din care fac parte asteroizi ( Near Earth Asteroids – NEA ) si comete. Exista peste 8000 de asteroizi cunoscuti in prezent care fac parte din din categoria NEA si au dimensiuni mai mari de 1 m (deci conteaza practic si la ce dimensiuni ne raportam cand analizam lista obiectelor celor mai apropiate). De mentionat insa ca spre deosebire de Luna asteroizii si cometele orbiteaza nu in jurul Pamantului ci in jurul Soarelui. Luna avand o orbita in jurul Pamantului pe langa faptul ca are o distanta relativ constanta in medie fata de Pamant, apropierile minime sunt cumva repetitive. In cazul celorlalte obiecte apropierile depind de pozitia in care se afla obiectul si Pamantul pe orbita , de orbita fiecaruia (cat de mult si cum sunt cele doua orbite apropiate), de perioada de parcurgere a acelei orbite, de inclinatiile orbitelor, aceste multiple variabile fiind cauza pentru care apropierile sunt mai mult ocazionale si daca se repeta ele nu se repeta identic (la aceleasi distante). Un asteroid se poate apropia azi la cateva zeci de mii de km iar peste cativa ani la sute de mii de km sau la milioane de km.

Recordul de apropiere pare a fi fost atins de un asteroid de circa 3m care in 10 August 1972 a traversat atmosfera terestra la o inaltime de doar 57 km undeva deasupra Statelor Unite, asta fireste daca excludem obiectele care au avut traiectorie de impact si au lovit Pamantul sau, in multe cazuri, au explodat in atmosfera la diverse altitudini. Probabil cel mai cunoscut caz este cel al asteroidului care a explodat la 8.5 km deaspura regiunii Tunguska, Siberia in 1908. In afara de aceste cazuri exista relativ frecvent (in medie cam la 1-2 ani) situatii in care diversi asteroizi se apropie la distante incepand cu cateva zeci de mii de km pana la distante comparabile cu distanta Pamant-Luna.

Mai jos un mic film ( realizat de Stefano Sposetti – Observatorul din Geneva ) cu asteroidul 2004 FH , un obiect de 30m care a trecut in 18 Martie 2004 la doar 42600 km de Pamant (trecere surpinsa chiar in filmul prezentat). Asteroidul este punctul stralucitor din centrul imaginii. Flashul care apare la un moment dat este cauzat de trecerea unui satelit artificial prin imagine. Bineinteles animatia prezinta miscarea asteroidului considerabil accelerata fata de viteza cu care se observa fenomentul in realitate.

Asteroid_2004_FH

Back To Top