M45, nebuloasele si nasterea stelelor

Obiectul Messier M45, Pleiadele – cunoscut si sub denumirea (constelatia) Closca – apare, pe langa clasificarea de „roi de stele” ca si nebuloasa.
In contextul in care nu se nasc/produc stele, se mai numeste nebuloasa? Sau nebuloasele nu neaparat sunt regiuni in care gazele si praful interstelar grupat sa initieze producerea de stele? M-ar interesa o clarificare a termenului, in general l-am intalnit in contextul locul nasterii noilor stele.

Pleiadele

M45 – foto Catalin Paduraru

Definitia termenului de nebuloasa nu este neaparat legata de productia de stele. Initial termenul de nebuloasa desemna in astronomie un obiect slab stralucitor, difuz, cu o forma neregulata. In trecut inaintea aparitiei instrumentelor astronomice cand observatiile erau deci facute exclusiv cu ochiul liber multe roiuri de stele erau categorisite ca nebuloase pe langa cele care se incadreaza azi in aceasta categorie. Acelasi lucru se intampla si cu galaxiile. Odata cu utilizarea instrumentelor sa observat ca o parte din aceste pete cu aspect nebulos de pe cer se rezolvau defapt prin instrumente in roiuri stelare (grupuri de stele foarte apropiate avand o structura aproximativ circulara  numite roiuri globulare sau  grupuri de stele cu o structura neregulata numite si roiuri difuze). In continuare insa galaxiile au continuat sa fie categorisite ca nebuloase pana undeva la inceputul secolului nouasprezece ele fiind vizibile chiar si in instrumentele de atunci ca niste pete difuze. Dupa momentul in care si natura galaxiilor a fost clarificata doar norii de gaz interstelar au fost numiti nebuloase, acesta fiind sensul in care termenul este utilizat si definit astazi. Totusi veti observa si astazi ca in limbajul popular se foloseste inca termenul de nebuloasa si pentru alte obiecte in special pentru galaxii. Probabil ati auzit termenul de „nebuloasa din Andromeda” care in realitate este o galaxie, mai exact galaxia spirala cea mai apropiata de noi.

Nici norii de gaz, denumiti in prezent nebuloase nu sunt prin definitie zone in care se formeaza stele. Ei sunt intr-adevar zone in care sunt indeplinite in general conditiile pentru acest proces si in multe cazuri acest lucru se intampla la un moment dat dar el nu e implicat de definitia nebuloasei. Primele teorii conform carora stelele se formeaza in norii de gaz a fost propus la sfarsitul secolului XVIII, termenul insa de nebuloasa fiind deja folosit de multa vreme. De mentionat aici ca exista si nebuloase care sunt formate dupa „moartea” unei stele. Prin explozia unei stele (nova sau supernova) materia este aruncata in spatiul din jurul acesteia formand de asemenea o nebuloasa de gaz ionizat. De asemenea exista si situatii in care unele stele isi pierd in stadiul final de evolutie o parte din gaz printr-un proces mai putin violent si mai lent, formandu-se si de aceasta data o nebuloasa cu o forma relativ regulata denumita nebuloasa planetara. Puteti vedea in imaginea urmatoare o astfel de nebuloasa. Este vorba de nebuloasa Helix. ( Imagine realizata de: NASA, ESA, C.R. O’Dell  )

IDL TIFF file

Revenind la M45 el este un roi stelar deschis care spre deosebire de alte roiuri poate fi rezolvat in stele partial chiar si cu ochiul liber. Cu toate astea in trecut a fost incadrat uneori ca si obiect nebular alaturi de alte roiuri stelare care nu puteau fi rezolvate. Mai mult insa, daca privim pe unele fotografii, asa cum este imaginea realizata de Catalin Paduraru, observam in jurul stelelor din acest roi un aspect nebulos,  nebulozitatea respectiva fiind denumita „nebuloasa Maia”. In general zonele nebuloase nu persista decat scurt timp dupa formarea stelelor in aceeasi zona din spatiu, gazul ramas dupa formarea stelelor si eventual al planetelor fiind impins/indepartat de noile stele. Cu atat mai mult cu cat in acest roi stelele par sa aibe varste de aproximativ 100 milioane de ani pare putin probabil ca acel aspect nebular sa fie rezultatul gazului ramas de la formarea stelelor respective. Se pare ca de fapt explicatia pentru acest fapt este aceea ca lumina care ne provine de la M45 traverseaza in drumul spre noi o zona cu gaz interstelar aflat pe aceasta directie. De mentionat faptul ca aceasta situatie in care un roi prezinta anumite nebulozitati este relativ particulara, nefiind intalnita in marea majoritate a roiurilor stelare. In concluzie in zona Pleiadelor avem suprapuse in aceeasi zona de cer atat un roi de stele deschis (M45) vizibil cu ochiul liber dar si o nebuloasa difuza vizibila in telescop ( NGC 1432 ).

 

Back To Top