Polii magneticii ai Pamantului si miscarile lor

Magnetic_North_Pole_Positions.svg I: Polii magnetici ai pamantului au inceput sa se schimbe ? in ce directie vor merge ei?

R: Polii magnetici terestrii sunt intr-o continua miscare si au fost in continua miscare pe toata perioada existentei planetei noastre. Directia si viteza acestei miscari variaza in timp din cate s-a observat , dar intr-un mod aparent aleator. Mai exact polii nu se misca intotdeauna constant pe o dreapta sau curba regulata ci au unoeori miscari sinuoase asa cum se poate observa si in imagini. In prezent polul nord magnetic avanseaza spre polul nord geografic mai exact se misca spre nord-vest iar polul sud magnetic se indeparteaza de polul sud geografic.
Polul nord magnetic s-a aflat pana acum pe teritoriul Canadei dar se estimeaza ca in aceasta perioada el va parasi granitele Canadei intreptandu-se catre Rusia cu o viteza de 40-50km pe an.
Polul sud magnetic se misca ceva mai incet momentan ( 10-15km pe an ) , se intreapta catre nord-vest spre Australia/Oceanul Indian si a parasit deja teritoriul continantal aflandu-se undeva in zona oceanica in apropierea coastelor Antarcticii.
In afara de miscarea despre care am vorbit s-a constatat faptul ca polul magnetic are si o variatie diurna de pozitie pe o elipsa in jurul pozitiei determinate, miscare ce pare sa fie cauzata de perturbatiile produse de vantul solar asupra campului magnetic terestru ( perturbatii ce nu sunt constante si depind de activitatea solara ) Aceasta elipsa poate avea semiaxa mare de pana la 80km.

In principiu campul magnetic terestru este generat de un miez de fier solid aflat in centrul planetei noastre peste care se intinde un ocean de fier lichid, miez care se roteste cu o viteza usor diferita de restul planetei. Acest „ocean” este foarte activ, „furtunile” de acolo fiind animate de forta Coriolis si rezultand astfel un camp magnetic printr-un efect numit „efect de dinam”, camp care nici el nu este perfect omogen ca si miezul care il produce. Acest camp magnetic fluctueaza continuu atat ca si orientare dar si ca intensitate pe perioade lungi de timp in functie de miscarea fluidului din acest nucleu. Polii acestui camp magnetic nu sunt alinati cu polii geografici desi in prezent se afla in zona polara. Mai mult cei doi poli magnetici nu sunt nici macar perfect opusi in raport cu centrul planetei noastre. Daca am trasa o dreapta prin interiorul Pamantului intre cei doi poli , ea nu ar trece in prezent prin centrul pamantului. De asemenea miscarea aparenta a celor doi poli se produce independent unul fata de celalalt ( cu viteze si in directii diferite )
Revenind la miscarea polilor , din observatiile de pana acum s-a constatat o variatie a vitezei de miscare in intervalul de 9-50 km pe an, o accelerare observandu-se in ultima perioada de timp fata de viteza masurata in perioada primelor observatii asupra polilor magnetici.

Daca tot am pomenit de aceasta miscare a polilor as vrea sa mai subliniez cateva aspecte legate de o posibila inversare a polilor, fenomen care a facut multa agitatie in presa intr-o perioada anterioara. Intr-adevar s-au gasit dovezi geologice care atesta faptul ca in intreaga existenta a planetei noastre au existat probabil cateva sute de inversari ale polilor magnetici. In general aceste inversari se produc la intervale nu foarte regulate care in medie sunt de cateva sute de mii de ani. Ultima inversare certa s-a produs cu circa 780.000 de ani in urma. Exista si o teorie care sustine o inversare mai recenta care ar fi avut loc in ultima era glaciara dar deocamdata aceasta ipoteza nu este demonstrata. De mentionat iarasi faptul foarte important ca o inversare a polilor nu se intampla instantaneu ci ea dureaza sute sau chiar mii de ani, timp in care campul magnetic se transforma treptat aparand uneori mai multi poli de aceeasi polaritate care migreaza rapid in diverse zone ajungandu-se in timp la o stabilizare din nou catre doi poli dar inversati. De mentionat iarasi faptul ca in acest interval de mixare treptata a campului magnetic el nu inceteaza sa existe, modificarile fiind preponderent legate de polaritate si poli. Desi exista dovezi clare relativ la aceste schimbari si momentele in care s-au produs in trecut, si de asemenea exista date pentru un numar mare de inversari ale polilor nu s-a putut stabili niciun fel de regula pentru aceste schimbari, deci in momentul de fata consideram ca momentul urmatoarei inversari a polilor este complet impredictibil.

Imaginea cu miscarea polului nord magnetic este realizata de German Kartenwerkstat, iar cea a polului sud de catre NOAA National Geophysical Data Center

Magnetic_South_Pole_locations

Back To Top