Radiațiile Soarelui

Tipurile de radiații

EM_Spectrum3-new - NASA

Sursa: NASA

Soarele, pe lângă lumina vizibilă, emite un spectru întreg de radiații. Aceste radiații sunt produse de fenomenele de fuziune nulceară ce au loc în interiorul astrului nostru. În cazul Soarelui, fuziunea are loc între doi atomi de hidrogen, care se contopesc într-unul de heliu, fenomen pe parcursul căruia se mai emană și căldură și radiații gamma. Radiațiile gamma sunt radiații de înaltă frecvență (10 Exahertz, adică 1018 Hertz, radiațiile folosite de un cuptor cu microunde fiind de 2,4 Gigahertz, adică 2,4 x 109 Hertz) formate din fotoni cu energie foarte mare, care sunt nocive ființelor vii.

Datorita densității mari a materiei din interiorul Soarelui o parte a acestor radiații sunt absorbite sau transformate, astfel Soarele emite radiații gamma doar în timpul erupțiilor solare.Dacă Pământul este în calea unei asemenea erupții, aceasta poate să perturbe rețelele electrice terestre și să întrerupă telecomunicațiile, internetul, transporturile aeriene și orice alt sistem care se bazează pe electricitate. Din fericire, câmpul magnetic al planetei noastre absoarbe și deviază o bună parte din aceste radiații.

Pe langă radiațiile gamma care ajung doar ocazional sa fie emise în spațiu și  lumina vizibilă Soarele mai emite în spațiu radiații X, ultraviolete, infraroșii și unde radio. Sursa principală a radiațiilor X și a celor ultraviolete este corona solară, deși volumul acestora este net mai mică decât a celei provenind din interior. Coroana este un tip de atmosferă solară formată din plasmă (o stare de agregare a materiei rar întîlnita pe Pamant dar frecventa in Univers) cel mai ușor de observabila  în timpul unei eclipse totale de soare.

Solar_eclipse_1999_4_NR

Coroana solară vizibilă în timpul eclipsei de soare din 1999
Sursa: Luc Viatour / www.Lucnix.be

În atmosfera Pâmântului, radiațiile primite de la soare se comportă în diferite feluri:

– Razele Ultraviolete C (UVC) sunt acele radiații ultraviolete care au o frecvență mult mai mare decăt lumina violetă. Cea mai mare parte ale acestor raze sunt absorbite de atmosferă și doar o mică parte ajunge pe suprafața planetei.

– Razele Ultraviolete B (UVB) sunt la fel absorbite în mare parte de atmosferă. Împreună cu UVC este responsibilă de formarea stratului de ozon. Distruge ADN-ul și este cauza arsurilor solare. Este responsabilă pentru producerea vitaminei D în organism.

– Razele Ultraviolete A (UVA) au efectul cel mai slab asupra ADN-ului. Din această cauză ele sunt folosite de solare, pentru a da un ten mai întunecat pielii.Totuși, dispunerea prea îndelungată la aceste raze, poate cauza cancer.

– Lumina vizibilă, așa cum îi sugerează și numele, sunt radiațiile care se pot vedea cu ochiul uman.

– Razele Infraroșii sunt cele care au o frecvență mai mare decât lumina roșie. Ea ajunge în cantități mari pe suprafața Pământului. Acestea sunt și cauza principala a încălzirii aerului.

De la Soare, primim în medie o energie de peste 1 Kilowatt pe metru pătrat pe oră. Din aceasta, 527 watt este radiație infraroșie, 445 watt este lumină vizibilă, 32 watt este ultravioletă, iar restul sunt alte tipuri de radiații.

800px-Ir_girl

Fotografie a radiației infraroșii

Sursa: Wikipedia

Orice obiect cald emite radiații infraroșii, astfel funcționează și multe aparate de detectare a persoanelor sau cele pentru a vedea în întuneric.

Back To Top